• Voor kleuters en jonge kinderen
  • Beleef alle avonturen met Beertje Anders
  • Met heel veel gratis lesmateriaal

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Gepubliceerd op 16 november 2020 om 20:09

Beertje Anders is er voor kleuters en jonge kinderen. Hij helpt bij de sociaal-emotionele ontwikkeling. De sociaal-emotionele ontwikkeling is de ontwikkeling van de persoonlijkheid van het kind. De sociaal-emotionele ontwikkeling bestaat uit twee delen; de sociale en de emotionele ontwikkeling. Bij de sociaal-emotionele ontwikkeling hoort onder andere het ontwikkelen van emoties, het zelfbeeld en het temperament.


Vanaf de kleuterleeftijd gaan kinderen naar school en komen zo in contact met grotere groepen mensen, ze weten steeds beter welk gedrag daarbij hoort.
Het kind leert om de gevoelens en emoties van zichzelf en anderen te begrijpen en om daar goed mee om te gaan. 


Van nieuwe situaties kunnen kleuters de risico's nog niet altijd goed inschatten. Beertje Anders maakt dezelfde situaties mee en laat zien hoe hij hiermee omgaat. Hierdoor krijgen kleuters en jonge kinderen een nog beter besef van de emoties en gevoelens van zichzelf en anderen. Samen met Beertje Anders leren ze hier beter mee om te gaan.
 

Naast de sociaal-emotionele ontwikkeling is er nog de motorische ontwikkeling, de cognitieve ontwikkeling en de morele ontwikkeling. Op de pagina 'gevoelens herkennen' zijn veel filmpjes en lesmaterialen over gevoelens en emoties te vinden. Hiermee kunnen kleuters en jonge kinderen veel oefenen. 

De filmpjes gaan over gevoelens herkennen, gevoelens verbergen, gevoelens versterken met handgebaren en het verhaal van Beer Koning en het gouden masker. De maskers kunnen de kinderen ook zelf gaan maken. Het filmpje Beer Wid wordt tam gaat over een beer die altijd snel boos werd en als de ouders van Beertje Bruin gaan scheiden, is Beertje Bruin daar erg verdrietig van. Het laatste filmpje gaat over de fantasie van mijn gevoelens.


In het winkeltje zijn de kleine leesboekjes over gevoelens en gevoelens verbergen verkrijgbaar. Van het verhaal over gevoelens en het verhaal van Beer Koning en het gouden masker zijn ook vertelverhaal voor een verteltheater gemaakt.

Naar de pagina over gevoelens herkennen.


«   »