• Voor kleuters en jonge kinderen
  • Beleef alle avonturen met Beertje Anders
  • Met heel veel gratis lesmateriaal
Beertje Anders » Juf of meester » Gevoelens herkennen » Gevoelens en emoties

Gevoelens en emoties

bij kleuters en jonge kinderen

 

Beertje Anders heeft 12 gratis filmpjes over gevoelens en emoties voor kleuters en jonge kinderen gemaakt. Daarnaast zijn er verschillende leesboekjes en heel veel werkbladen. Ook kunnen over de emotie maskers gemaakt worden. Emoties zijn de gevoelens die een kleuter of jong kind heeft in een bepaalde situatie. De kleuter of het jonge kind is bijvoorbeeld bang, boos, blij, gefrustreerd, verdrietig, jaloers of teleurgesteld. Deze gevoelens gaan samen met een lichamelijke reactie, gezichtsuitdrukking en gedrag.

Vier basisemoties

Er zijn vier basisemoties: blij, bang, boos, verdrietig. Alle andere emoties zijn daarvan afgeleid. Kleuters en jonge kinderen moeten nog leren met hun emoties om te gaan en dat is niet altijd gemakkelijk. In de opvoeding is het omgaan met emoties vaak ingewikkeld. Beertje Anders helpt daarbij.

Omgaan met emoties

Eerst moeten kleuters en jonge kinderen leren de emoties te herkennen en te benoemen. Beertje Anders heeft hier leuke filmpjes en boekjes over. Ook moeten ze nog leren om hun emoties op een gezonde manier te uiten en te verwerken. Jonge kinderen uiten hun emoties primair en daardoor vaak heftig; een pittige driftbui, extreme angst of een fikse boosheid. Zowel de leeftijd als het temperament van je kind spelen hierbij een belangrijke . Het ene kind uit z’n emoties heftiger dan het andere. Hierbij kunnen de lesmaterialen van Beertje Anders goed helpen. Beertje Anders is een goed voorbeeld voor de kinderen, legt de emoties eenvoudig uit en helpt hierin te oefenen. Leren omgaan met gevoelens hoort bij de emotionele ontwikkeling van kleuters en jonge kinderen.