• Voor kleuters en jonge kinderen
  • Beleef alle avonturen met Beertje Anders
  • Met heel veel gratis lesmateriaal

Gevoelsdobbelsteen

Bang, boos, lachen, verdrietig, blij en huilen oefenen

 

Gooi de gevoelsdobbelsteen hoog in de lucht en doe het gevoel dat boven komt.
Bang, boos, huilen, blij, lachen of verdrietig.

Een spelletje en oefening voor jonge kinderen om gevoelens te leren herkennen. Download de pdf en knutsel de gevoelsdobbelsteen in elkaar. Gooi met de gevoelsdobbelsteen en doe het gevoel van de bovenkant na.

 

Gevoelens te herkennen en beschrijven

Jonge kinderen maken dagelijks verschillende emoties mee, maar kunnen deze nog niet herkennen, laat staan benoemen. Peuters kunnen hun emoties nog niet beheersen en hebben regelmatig een driftbui. Je emoties kunnen verwoorden is een belangrijke stap in het reguleren ervan.  Vanaf ongeveer vier jaar kan een kind vertellen dat het boos of verdrietig is. Het is steeds meer in staat om zich te beheersen, dit is nog wel moeilijk. Omgaan met emoties leert je kind gaandeweg. 


Oefenen met de gevoelsdobbelsteen

Om gevoelens te herkennen en te leren benoemen kan er geoefend worden met de gevoelsdobbelsteen. Hiermee leert hij de gevoelens onderscheiden en benoemen. Gooi met de dobbelsteen en vraag het kind om het gevoel van Beertje Anders te benoemen. Vragen bij de afbeeldingen kunnen bijvoorbeeld zijn: 'Hoe voelt Beertje Anders zich hier? Waarom denk je dat Beertje Anders blij is? Waarom is Beertje Anders verdrietig? Ben jij wel eens boos geweest? Hoe voelde dat?' Het kan ook leuk zijn om de gevoelsdobbelsteen op te gooien zonder dat het kind al kan zien welk gevoel boven ligt. Speel dat gevoel na en laat het kind eerst raden welk gevoel wordt uitgebeeld, daarna de dobbelsteen laten zien.

Verder oefenen met gevoelens

In het ledengedeelte vindt u nog meer oefenmateriaal over gevoelens:

Werkbladen
Verder oefenen kan met de werkbladen met de hoofdjes van de beertjes zonder gezichtje. Kleuters kunnen hier de gevoelens intekenen. 
Maskers
In het ledengedeelte staan ook alle maskers van Beertje Anders en de verschillende gevoelens.

Voorleesboekjes

De twee voorleesboekjes 'Gevoelens 1' en 'Gevoelens 2' kunt u downloaden en voorlezen aan uw kind of de leerlingen. Twee leuke doe boekjes waarbij naast het voorlezen van het verhaal over gevoelens de maskers gemaakt worden.