• Voor kleuters en jonge kinderen
  • Beleef alle avonturen met Beertje Anders
  • Met heel veel gratis lesmateriaal

Voeding

(Les-)materialen van Beertje Anders over voeding

Voeding

Filmpjes over voeding

 

Beer Groen

Beer Groen heeft een moestuintje achter de school en Beer Juf gaat met alle beertjes een kijkje nemen in de groentetuin. Beer Groen vertelt van alles over de groente en fruit die hij in zijn tuintje kweekt. Natuurlijk mogen de beertjes ook meehelpen.

Oma soep

Ontbijt vergeten

Wat gezonde beren eten

Snoep goed

Beren leren eten!


Werkbladen over voeding

 

* Speciale dag: Het Nationale Voorleesontbijt op 26 januari 2022 - Een mooie gelegenheid om de filmpjes en werkbladen over voeding te gebruiken. 

Beer Groen

De beertjes zijn op school en de les begint. “Vandaag krijgen we les van Beer Groen,” zegt Beer Juf. “Hij heeft een tuintje achter de school. Jullie hebben hem vast wel eens buiten zien werken in zijn tuin. Hij gaat ons van alles vertellen over groente en fruit. We gaan er direct heen.”

“Groentemorgen,” zegt Beer Groen. “Ik ben Beer Groen en ik verbouw groente en fruit en ik ben blij, dat jullie inmijn tuintje komen. Loop netjes op de paadjes, want er zitten hier babyzaadjes van allerlei plantjes in de grond. Ik ben er erg trots op. Ik geef ze water en verzorg ze
goed. Ik praat er zelfs tegen, dat vinden ze fijn. Je kunt groente en fruit in de winkel kopen, maar vers fruit en groente direct uit de tuin is veel lekkerder. Kijk, ik heb hier allerlei zaadjes. Die haal ik uit het fruit of de groente. Sommigen doe ik direct in de grond buiten, anderen verzorg ik eerst in mijn kasje. 

Ook heb ik allerlei planten en bomen, waar vruchten aan groeien. Het fruit groeit vaak aan bomen of struiken, zoals appels, peren, bananen, sinaasappels, bessen en druiven.” Beer Groen laat allerlei groenten zien, die onder de grond groeien, zoals bijvoorbeeld radijsjes, wortelen, bietjes en aardappels. Andere groenten groeien juist boven de grond zoals bij boontjes, pompoenen, bloemkool en sla.

“Hebben jullie nog vragen?” “Ja,” zegt Beertje Strik, “waarom heeft u zulke vieze handen?” “Ik zit natuurlijk veel met mijn handen in de grond,” zegt Beer Groen, “en de groente zit vaak onder het zand. Maar het is niet vies, het voelt heerlijk om in de grond te woelen en de plantjes te verzorgen. Weet je wat, probeer het zelf eens. Ik heb nog een stukje grond over. Ik heb enkele sterke beertjes nodig, die de grond omspitten.” “Wij,” zeggen Beertje Anders en Beertje Bruin, “wij zijn sterk.”

 

(Les-)materiaal over voeding