Gevoelens en emoties
Moeilijk gemakkelijk maken
Beertje Anders probeert altijd moeilijk thema's op een eenvoudige manier aan kleuters en jonge kinderen uit te leggen. Daarom heeft hij ook 12 filmpjes over gevoelens en emoties gemaakt. Daarnaast zijn er verschillende leesboekjes, de gevoelsdobbelsteen, maskers met emoties en heel veel werkbladen over emoties en gevoelens.
Emoties zijn de gevoelens die je ervaart in een bepaalde situatie. Dit kan bijvoorbeeld bang, boos, blij, gefrustreerd, verdrietig, jaloers of teleurgesteld zijn. Deze gevoelens gaan samen met een lichamelijke reactie, gezichtsuitdrukking en gedrag.
Vier basisemoties
Er zijn vier basisemoties: blij, bang, boos, verdrietig. Alle andere emoties zijn daarvan afgeleid. Kleuters en jonge kinderen moeten nog leren met hun emoties om te gaan en dat is niet altijd gemakkelijk. In de opvoeding is het omgaan met gevoelens en emoties vaak ingewikkeld. Beertje Anders helpt daarbij.
Omgaan met gevoelens en emoties
Eerst moeten kleuters en jonge kinderen leren de gevoelens en emoties te herkennen en te benoemen. Beertje Anders heeft hier leuke filmpjes en boekjes over. Ook moeten ze nog leren om hun gevoelens en emoties op een gezonde manier te uiten en te verwerken. Jonge kinderen uiten hun emoties primair en daardoor vaak heftig; een pittige driftbui, extreme angst of een fikse boosheid. Zowel de leeftijd als het temperament van je kind spelen hierbij een belangrijke . Het ene kind uit z’n gevoelens heftiger dan het andere. Hierbij kunnen de lesmaterialen van Beertje Anders goed helpen. Beertje Anders is een goed voorbeeld voor de kinderen, legt de emoties eenvoudig uit en helpt hierin te oefenen. Leren omgaan met gevoelens hoort bij de emotionele ontwikkeling van kleuters en jonge kinderen.
Gevoelens herkennen
Het eerste filmpje 'Oefen 1' gaat over het herkennen van gevoelens. Beer Juf legt de gevoelens bang, boos, blij en verdrietig uit aan de beertjes. In het begin van het filmpje wordt uitgelegd dat via de twaalf verschillende emoties uitgeprint kunnen worden. Deze platen kunnen geplastificeerd worden en net als bij Beer Juf opgehangen worden in het klaslokaal. Zo kunnen de kinderen de gevoelens leren herkennen. Ook maakt Beer Juf gebruik van spiegels zodat de verschillende gevoelens geoefend kunnen worden. Ook het werkblad 'emoties intekenen' en het bij het filmpje behorende voorleesboekje zijn via de ledenpagina te downloaden. Door het kijken en luisteren naar het filmpje over gevoelens herkennen en het meedoen met alle oefeningen leren kleuters en jonge kinderen veel over het herkennen van emoties en gevoelens. Een leuke les voor het kleuteronderwijs, maar ook voor de dagopvang van jonge kinderen.
Filmpje: 'Oefen 1'
Gevoelens en emoties herkennen
De onderstaande downloads staan in het ledengedeelte en worden gebruikt bij het filmpje: 'Oefen 1' Lid worden - inloggen
Gevoelens verbergen
Een filmpje 'Oefen 2' over gevoelens verbergen. Beer Juf gaat dit oefenen met alle beertjes in de klas. Beer Juf legt uit dat je gevoelens niet tonen eigenlijk hetzelfde is als je gezicht verbergen achter een masker. Beer juf vertelt het verhaal van Beer Koning en het gouden masker. Daarna mogen alle beertjes zelf een masker gaan maken. Bij deze les passen de knipmaskers van Beertje Anders, Beertje Bruin en Beer Koning. De maskers zijn te downloaden op het ledengedeelte.
Filmpje: 'Oefen 2'
Maskers maken en handgebaren:
De onderstaande downloads worden gebruikt bij het filmpje: 'Oefen 2' en 'Beer Koning en het gouden masker' Lid worden - inloggen
- Knipmaskers Beertje Anders
- Knipmaskers Beertje Bruin
- Knipkleurmaskers en het gouden masker
- Werkbladen handgebaren
- Het gouden masker van Beer Koning
-
Voorleesboekje gevoelens 2 (ook beschikbaar in het Engels voor tweetalig opvoeden/onderwijs)
Extra werkbladen:
- Gevoelens 3
- Gevoelens 4
Filmpje: Beer Wild wordt tam
Filmpje: Beertje Bruin is verdrietig
In het bos van Beer Koning woont Beer Wild. Hij werd altijd snel boos en zei dan lelijke dingen. Iedereen was bang voor hem. Beer Niets leert hem om aardig te zijn.
Lid worden - inloggen
De ouders van Beertje bruin gaan scheiden en Beertje Bruin is daar erg verdrietig en boos over. Vervolg op dit verhaaltje: 'Waar blijft de vlam, als het vuur gedoofd is?' Lid worden - inloggen
Filmpje: Fantasie van mijn gevoelens
Beertje Anders gaat in zijn fantasie zich alle gevoelens en emoties voorstellen. Je mag je vaak niet boos, verdrietig, lief, verliefd, kwaad, lui, druk of vrolijk zijn. In je fantasie mag dit wel en kun je leren je gevoelens te sturen door er mee te oefenen en te spelen. Alle gevoelens mag je voelen. In je fantasie ga je denken in plaatjes die niemand anders kan zien. Alles mag en kan. Zo kun je leren je gevoelens te veranderen door je fantasie te gebruiken. We gaan rustig zitten. We gaan spelen met onze gevoelens. Probeer je eens helemaal te ontspannen ...
Gevoelsdobbelsteen
Bang, boos, lachen, verdrietig, blij en huilen oefenen
Een spelletje en oefening voor jonge kinderen om gevoelens te leren herkennen. Knutsel de gevoelsdobbelsteen in elkaar. Gooi de gevoelsdobbelsteen hoog in de lucht en doe het gevoel van de bovenkant na. Bang, boos, huilen, blij, lachen of verdrietig. De PDF met de dobbelsteen staat in het ledengedeelte. Lid worden - inloggen
Gevoelens en emoties herkennen en beschrijven
Jonge kinderen maken dagelijks verschillende gevoelens en emoties mee, maar kunnen deze nog niet herkennen, laat staan benoemen. Peuters kunnen hun emoties nog niet beheersen en hebben regelmatig een driftbui. Je gevoelens en emoties kunnen herkennen en verwoorden is een belangrijke stap in het reguleren ervan. Vanaf ongeveer vier jaar kan een kind vertellen dat het boos of verdrietig is. Het is steeds meer in staat om zich te beheersen, maar dit is nog wel moeilijk. Omgaan met gevoelens en emoties leert je kind gaandeweg.
Oefenen met de gevoelsdobbelsteen
Om gevoelens en emoties te herkennen en te leren benoemen kan er geoefend worden met de gevoelsdobbelsteen. Hiermee leert hij de gevoelens onderscheiden en benoemen. Gooi met de dobbelsteen en vraag het kind om het gevoel van Beertje Anders te benoemen. Vragen bij de afbeeldingen kunnen bijvoorbeeld zijn: 'Hoe voelt Beertje Anders zich hier? Waarom denk je dat Beertje Anders blij is? Waarom is Beertje Anders verdrietig? Ben jij wel eens boos geweest? Hoe voelde dat?' Het kan ook leuk zijn om de gevoelsdobbelsteen op te gooien zonder dat het kind al kan zien welk gevoel boven ligt. Speel dat gevoel na en laat het kind eerst raden welk gevoel wordt uitgebeeld, daarna de dobbelsteen laten zien.
Producten gevoelens en emoties:
Over gevoelens en gevoelens verbergen zijn ook twee kleine leesboekjes en twee vertelverhalen verkrijgbaar.