De Kamishibai of verteltheater

Een vertelkastje of verteltheater komt uit Japan waar hij Kamishibai heet. Een Kamishibai werd al in de 12de eeuw gebruikt in Japan. Monniken vertelden in die tijd in de Boeddhistische tempels moraal verhalen aan kinderen en mensen die niet konden lezen. Deze wijze van verhalen vertellen werd daarna steeds populairder. Nu wordt een Kamishibai over de gehele wereld gebruikt om een verhaal met vertelplaten te verduidelijken. Het verteltheater is gemakkelijk te vervoeren en op te zetten. Er is geen enkele aansluiting voor nodig en hij werkt overal. 

Lees je graag en veel voor aan groepen, dan is deze Kamishibai een echte aanwinst. Dit verteltheatertje is met de hand gemaakt en handig in gebruik. Binnen 1 minuut zit je gezellig voor te lezen met dit unieke vertelkastje. 

 

Een Kamishibai geeft een extra dimensie bij het voorlezen

De Kamishibai wordt veel gebruikt in bibliotheken, scholen en zorginstellingen. Door de kleurrijke vertelverhalen kan jong en oud nóg meer met het verhaal meeleven. Onze Kamishibai is handgemaakt van populieren multiplex. Hierdoor is hij licht in gewicht. Door het speciale ontwerp staat hij heel stevig. Alle vertelplaten en vertelverhalen van A3-formaat passen in dit 

 

Opa Appie kan erg leuk voorlezen met de Kamishibai en alle kinderen genieten van de verhalen van Beertje Anders die hij voorleest.

Er zijn veel vertelverhalen van Beertje Anders verkrijgbaar. Klik hier voor een overzicht van alle vertelverhalen voor een verteltheater of Kamishibai.

 

Een vertelkastje of verteltheater komt uit Japan waar hij Kamishibai heet. Met het theatertje werden verhalen verteld aan het volk, terwijl er snoep werd verkocht aan de kinderen. Nu wordt een Kamishibai over de gehele wereld gebruikt om een verhaal met vertelplaten te verduidelijken. Het verteltheater is gemakkelijk te vervoeren en op te zetten. Er is geen enkele aansluiting voor nodig en hij werkt overal. Binnen één minuut zit uw publiek geboeid te kijken en te luisteren naar een verhaal. 

De verhalen zijn vaak kort en krachtig en bedoeld om verschillende inzichten van mensen bespreekbaar te maken. Jonge kinderen zullen het verhaal mooi vinden, oudere kinderen en volwassenen zullen er meer diepgang in vinden en gespreksstof uit kunnen halen. Elk verhaal wil iets duidelijk maken. Een verhaal kan bijvoorbeeld gaan over respect, eenzaamheid of het belangeloos helpen van andere mensen. De Beertje Anders‑reeks is voor de jongere kinderen bedoeld, maar kan ook bij volwassenen vaak veel losmaken of verduidelijken omtrent pesten, ruzie maken en gevoelens. Het grote lettertype maakt het voorlezen gemakkelijk en de prachtige, grote en kleurrijke (geplastificeerde A3-formaat) vertelplaten geven een goed beeld bij het verhaal.

Verhalen vertellen met een verteltheater leent zich dus uitstekend als activiteit voor bijvoorbeeld de bewoners van een verzorgingstehuis, beschermd wonen of een andere zorginstelling. Als een theater voorhanden is in een gemeenschappelijke ruimte dan nodigt het gewoon uit om elkaar voor te lezen. Ouderen kunnen elkaar voorlezen, maar zij kunnen ook de eventuele kleinkinderen voorlezen die op bezoek komen. Of andersom: de (klein)kinderen kunnen (o)pa en/of (o)ma voorlezen. Hierbij zorgt het theatertje voor een gezellige interactie. Als activiteit kan een voorleesuurtje vereenzaming helpen voorkomen en de verhalen geven de mogelijkheid tot andere gespreksstof bij de koffie dan normaal. Ook voor het organiseren van een voorleesuurtje om het contact tussen oud en jong te stimuleren, leent het voorleestheater zich uitstekend.

Andere activiteiten kunnen zijn:

  • Kinderen kunnen voorlezen aan elkaar maar ook aan opa en/of oma.
  • Voorlezen aan zieke mensen.
  • Op school kan de juf of meester de kinderen voorlezen.