Hoe Beertje Anders tot stand kwam

Voor kleuters en jonge kinderen

Beertje Anders is de hoofdpersoon van een serie verhalen en filmpjes. De verhalen zijn geschreven en getekend door Herman Vos. In 2008 ontstond het eerste Beertje Anders verhaal naar aanleiding van een docententraining. Tijdens de training werd geconstateerd dat er voor kleuters en jonge kinderen geen goed sociaal emotioneel lesmateriaal was.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Met deze insteek werden de eerste e‑boekjes van Beertje Anders gemaakt. Er kwamen filmpjes over het voorkomen van pesten en de vijf afspraken. Gevolgd door boekjes/filmpjes over gevoelens, gevoelens verbergen en handgbaren. Nu zijn er inmiddels meer dan zeventig filmpjes over allerlei onderwerpen, zoals: gezond eten, hygiëne, verkeer, ziek zijn, en over allerlei gevoelens, zoals: verliefd zijn, verdriet bij een scheiding, vriendschap, sorry zeggen, ruzie en ga zo maar door. Beertje Anders legt vooral uit dat iedereen anders is, anders denkt en anders doet en dat deze diversiteit heel waardevol is. Alle verhaaltjes zijn ingesproken door Beatrijs Sluiter. Met verschillende stemmetjes laat zij de beertjes hun verhaal vertellen.

Voor een fijne sfeer

In 2012 zijn de liedjes toegevoegd. Deze zijn gemaakt door Joop Baggen en gezongen door de kiddietunes. Hiermee is er een vrolijke noot in het geheel gekomen. Ook is er toen een musical voor oudere kinderen ontwikkeld. Voor een fijne sfeer op school is het niet alleen belangrijk om dit vanaf jonge leeftijd aan de kinderen te leren, maar is het ook goed om de hogere klassen hierbij te betrekken. Dit kan door de oudere kinderen de musical voor de jongsten te laten uitvoeren. Zo wordt het iets van de hele basisschool

Verhalen en tekeningen van Beertje Anders - Herman Vos

Stemacteur van Beertje Anders - Beatrijs Sluiter

Muziek en de tekst van de liedjes - Joop Baggen

Zang - kiddietunes 

Webmaster Beertje Anders – Herman Vos

Tekstbewerking - Wenda Verkerk

Tekstcontrole - Marjoleine Schlösser-Geuze (www.zonderfout.nl)