Beertje Anders
  • Voor kleuters en jonge kinderen
  • Beleef alle avonturen met Beertje Anders
  • Met heel veel gratis lesmateriaal

Hoi, welkom op mijn website! 

Voor kleuters en jonge kinderen

Beertje Anders is de hoofdpersoon van een serie verhalen en filmpjes. De verhalen zijn geschreven en getekend door Herman Vos. In 2008 ontstond het eerste Beertje Anders verhaal naar aanleiding van een docententraining. Tijdens de training werd geconstateerd dat er voor kleuters en jonge kinderen geen goed sociaal emotioneel lesmateriaal was.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Met deze insteek werden de eerste e‑boekjes van Beertje Anders gemaakt. Zo kwamen er filmpjes over het voorkomen van pesten en de vijf afspraken. Gevolgd door boekjes/filmpjes over gevoelens, gevoelens verbergen en handgbaren. Nu zijn er inmiddels meer dan zeventig filmpjes over allerlei onderwerpen, zoals: gezond eten, hygiëne, verkeer, ziek zijn, en over allerlei gevoelens, zoals: verliefd zijn, verdriet bij een scheiding, vriendschap, sorry zeggen, ruzie en ga zo maar door. Beertje Anders legt vooral uit dat iedereen anders is, anders denkt en anders doet en dat deze diversiteit heel waardevol is. Alle verhaaltjes zijn ingesproken door Beatrijs Sluiter. Met verschillende stemmetjes laat zij de beertjes hun verhaal vertellen.

Voor een fijne sfeer

In 2012 zijn de liedjes toegevoegd. Deze zijn gemaakt door Joop Baggen en gezongen door de kiddietunes. Hiermee is er een vrolijke noot in het geheel gekomen. Ook is er toen een musical voor oudere kinderen ontwikkeld. Voor een fijne sfeer op school is het niet alleen belangrijk om dit vanaf jonge leeftijd aan de kinderen te leren, maar is het ook goed om de hogere klassen hierbij te betrekken. Dit kan door de oudere kinderen de musical voor de jongsten te laten uitvoeren. Zo wordt het iets van de hele basisschool

 

Beertje Anders is er voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 7 jaar. Hij maakt dezelfde situaties mee als jonge kinderen en laat zien hoe hij ermee omgaat.

Blog 

Leesboekje 'Gevoelens verbergen'

Gevoelens verbergen is het leesboekje van Beertje Anders over het verbergen van gevoelens. Op school doet Beer de oefening 'Gevoelens verbergen' met de beertjes. Beer Juf legt uit dat het niet laten zien van je gevoelens eigenlijk hetzelfde is als je gezicht verbergen achter een masker. Na het oefenen vertelt Beer Juf het verhaal over Beer Koning en het gouden masker. Beer Koning wordt niet meer serieus genomen als hij zijn strenge masker afzet. Oefenen met gevoelens is goed voor kleuters en jonge kinderen. Zo leren ze hun eigen gevoelens te herkennen en ermee om te gaanen ook leren ze de gevoelens van anderen begrijpen.

Lees meer »

Wat is plagen?

Een filmpje van Beertje Anders voor kleuters over: 'Wat is plagen?' Het filmpje legt uit wat plagen is en hoe plagen ook pesten kan worden. Beertje Anders maakt grapjes, maar Beertje Brilvindt het niet leuk. Beertje Anders gaat door en zijn plagen wordt nu pesten. Beertje Bruin wordt er verdrietig van en gaat huilen.  Bekijk hier het filmpje over plagen Na het bekijken van het filmpje over plagen kan er met de jonge leerlingen nog nagepraat worden over plagen en pesten. 

Lees meer »

Leesboekje 'Pesten'

Een klein leesboekje over pesten met een verhaaltje over Beertje Anders die, zonder dat hij het weet, aan het pesten is. Maar Beertje Anders wilde helemaal niemand pesten, zeker niet toen hij merkte hoeveel verdriet hij de andere beren hiermee deed.

Lees meer »

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Beertje Anders is er voor kleuters en jonge kinderen. Hij helpt bij de sociaal-emotionele ontwikkeling. De sociaal-emotionele ontwikkeling is de ontwikkeling van de persoonlijkheid van het kind. De sociaal-emotionele ontwikkeling bestaat uit twee delen; de sociale en de emotionele ontwikkeling. Bij de sociaal-emotionele ontwikkeling hoort onder andere het ontwikkelen van emoties, het zelfbeeld en het temperament.

Lees meer »

Emoties herkennen voor kleuters

Een leuke les over het herkennen van gevoelens aan de hand van het filmpje 'Gevoelens' van Beertje Anders. In dit filmpje vertelt Beer Juf alles over gevoelens en laat ze de beertje ook met gevoelens oefenen. Zo leren de beertje alle emoties herkennen.

Lees meer »

Je kunt je hier inschrijven als je mijn nieuwsbrief wilt ontvangen